Složení minerálů ze skupiny cordieritu z vybraných lokalit granitických pegmatitů moldanubika - Hreus, Sebastián (2016)
V této diplomové práci jsou zkoumány čtyři odlišné lokality výskytu minerálů skupiny cordieritu, které reprezentují různé typy hornin - leukosom migmatitu ve Vanově, primitivní anatektické pegmatity v Horních Borech, více frakcionované zonální pegmatity Drahonín III a Věžná I. Byla zkoumána texturní a paragenetická pozice minerálů skupiny cordieritu a stanoveno chemické složení. Na základě získaných chemických dat byly srovnány jednotlivé studované minerály skupiny cordieritu a odvozeny substituční mechanismy.