Studium hydrotermálních mineralizací v okolí Maršova - Šujanská, Dagmar, 1991- (2016)
Práce se zabývá studiem hydrotermálních mineralizací na třech lokalitách u Maršova - Šmelcovna-Z, Bezručova skála a Stříbrná zmola. Území je v okolí dřínovského nasunutí ve svratecké klenbě. Projevy jsou zasaženy všechny horniny, nejvíce však limonitizované metasomatity (známé jako kvarcity), vzniklé nejspíše z devonských klastik, kde se uplatnila silicifikace a limonitizace - nahrazování karbonátů a pyritů limonitem. Žíly i hlušinová mineralizace mají většinou žilné či vtroušeninové textury. Určené mineralizace jsou: křemen-karbonátová s barytem (ŠM), křemenná s limonitem a sulfidy (chalkopyrit, pyrit) + malachit, azurit, baryt-křemenná, křemen-barytová (BS), fluorit-baryt-křemenná, křemenná, křemen-barytová, barytová (+ galenit, SZ). Stáří mineralizací jde cca od (po)variského (ŠM) přes povariské (baryt-BS) po mladší (křemenné žíly na metasomatitech; staroalpidní? - hlušinové). Hlavní metodou studia byla mikrotermometrie fluidních inkluzí.