Obsah toxických kovů v biologicky rozložitelném odpadu - Vašinka, Martin (2016)
Cílem práce bylo zhodnotit obsah toxických kovů konkrétně arsenu, mědi, zinku, olova a kadmia v biologicky rozložitelném odpadu a posoudit podíl místně geologických podmínek na obsah těžkých kovů v připraveném kompostu. Mnou zkoumané prvky až na arsen patří mezi těžké kovy, jelikož je jejich hustota vyšší než 5 g/cm³. Arsen patří mezi polokovy. Kadmium, chrom, měď, rtuť, nikl, arsen, olovo a zinek patří k nejdéle známým toxickým látkám (Alloway, 1990) a (Adriano, 2001). Celkem bylo odebráno 54 vzorků průmyslového a speciálního kompostu. Vzorky kompostů reprezentují tři odlišné geografické a geologické lokality (Brno, Blansko, Hranice). U vzorků byl stanoven obsah těžkých kovů rentgenovou fluorescencí (RFA), spalné teplo, celkový obsah organického uhlíku (TOC) a celkový obsah uhlíku (TC). Jejich potenciální nebezpečnost byla posouzena podle normy ČSN 46 5735 pro "Průmyslové komposty".