Hydrochemie podzemních vod v oblasti vodního zdroje Sajnšand, Mongolsko - Láznička, Lukáš (2016)
V oblasti města Sajnšand v Mongolsku je plánován průmyslový rozvoj, který je ale podmíněn vybudováním vodního zdroje. Tato diplomová práce je zaměřena na studium podzemních vod v této oblasti na základě jejich hydrochemie. V práci bylo použito vyhodnocení iontových poměrů pro zjištění procesů, které ovlivnily chemismus zájmových podzemních vod. Tyto vody byly také rozčleněny podle hydrogeochemických typů. Na základě plošné distribuce těchto typů a znalosti směrů proudění podzemních vod byl vytvořen koncepční model proudění. Z iontových poměrů vyplynulo, že v zájmových podzemních vodách je nadbytek Na+, který je způsoben především iontovou výměnou. Dále byl prokázán vliv zvětrávání Mg2+ bohatých karbonátů a bylo vyloučeno rozpouštění sádrovce jako primární zdroj iontů Ca2+ a SO42-. Tyto ionty vznikali ve studované oblasti pravděpodobně oxidací sulfidů.