Sledování dynamiky rozpouštění kalcitu ve stacionárních a dynamických podmínkách - Buchta, Michal (2016)
Tato diplomová práce se zabývá studiem kinetiky rozpouštění a srážení kalcitu (karbonátového systému) ve stacionárních a dynamických podmínkách. Karbonátový systém patří mezi nejdůležitější v přírodním prostředí, protože je velmi rozšířený na zemském povrchu a zahrnuje běžné horniny, půdy, říční koryta a břehy, kras a jiné další povrchové či podpovrchové části Země. Jeho přítomnost umožňuje potlačení nežádoucích vlivů nízkých hodnot pH, zejména v říčních tocích, jezerech a ostatních vodních tělesech, rovněž stabilizuje změny pH neutralizací kyseliny uhličité a jiných kyselých sloučenin.