Asociace Au a doprovodných těžkých minerálů ze šlichů v oblasti Hynčiny - Petržela, Martin (2016)
Diplomová práce se zaměřuje na šlichovou prospekci u obce Hynčina u Zábřeha na Moravě. Tato práce navazuje na ověření výskytu zlata firmou Unigeo a nálezy v rámci Regionální šlichové prospekce České republiky. V práci se zabývá popisem zlatinek a doprovodných těžkých minerálů ze šlichů. V oblasti bylo nalezeno a analyzováno 16 zlatinek na třech odběrových bodech. Zlatinky z dvou lokalit mají shodnou morfologii typickou pro krátký transport. Zlatinky z třetí lokality vykazují znaky delšího transportu. Typická je přítomnost příměsi Hg, v menší míře se uplatňuje i Cu a v jednom případě i Cd. Práce obsahuje také chemické analýzy magnetitu, ilmenitu, granátu a amfibolu. Získaná data byla porovnána s blízkými lokalitami Květín, Řepová, Albrechtice, Žichlínek and Třebanov.