Vztah mezi porozitou a dolomitizací na příkladu vranovických vápenců - Jurenka, Lukáš (2016)
Vranovické vápence, vyskytující se jako autochtonní jurské relikty pod příkrovy Západních Karpat na jv. okraji Českého masivu, byly studovány v ropně nadějné oblasti jižního svahu nesvačilského grábenu. Analyzovány byly vzorky z vrtných jader pocházejících z vrtů MIL1, KOE6, KOE7, HOS101, UH43, UH5, UH4. Vápence jsou nerovnoměrně zdolomitizovány a vyznačují se různými hodnotami porozity a permeability, které ovlivňují jejich kolektorské vlastnosti z hlediska akumulace uhlovodíků. Proto bylo hlavním cílem zjistit, jaký má dolomitizace vztah k vývoji porozity těchto hornin. Porozita a permeabilita hornin byla stanovená rtuťovým porozimetrem. Polarizační mikroskopie a katodová luminiscence s doplněním o analýzy z elektronové mikrosondy byly použity na prozkoumání diagenetického vývoje vranovických vápenců. Zachyceny byly horniny s rozdílnou diagenetickou historií a na základě analýz jich bylo rozlišeno 6 typů.