Polymetalická mineralizace historického revíru Ratibořských Hor - Ondrejičková, Monika; Slobodník, Marek, 1957-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2016)
Práca sa zameriava na zostavenie postupnosti kryštalizácie minerálnych fáz a na stanovenie charakteru hydrotermálnych fluíd na ložisku Ratibořské Hory. Ide o Pb-Zn-Ag±Cu mineralizáciu, ktorá je súčasťou hydrotermálnej mineralizácie v blanickej brázde. Striebro je viazané na galenit, sfalerit, tetraedrit a strieborné minerály. Mineralizačná postupnosť bola stanovená na základe postupnosti Bernarda et al. (1967), ktorý ju zostavil pre Starú Vožicu. Na základe štúdia minerálov a ich vzájomných vzťahov je možné povedať, že sa lokality od seba výrazne neodlišujú. Fluidné inklúzie boli študované v kremeni, sfalerite a Fe-dolomite, kde je možné pozorovať uzavreniny typu L+V, L+V+S, L₁+L₂+V a L. Na základe mikrotermometrických dát je tiež možné vyčleniť nasledujúce chemické systémy: H2O-NaCl(±KCl-MgCl2), H2O-NaCl±CO₂(±KCl-MgCl₂) a H₂O-NaCl-CO₂(±KCl-MgCl₂)±CH₄. Teploty hydrotermálnych fluíd sú najvyššie v kýzovej mineralizačnej perióde, kde dosahujú až 338 °C.
The aim of this diploma thesis is to create a mineralization sequence and to determine the main characteristics of hydrothermal fluids in Ratibořské Hory. There is Pb-Zn-Ag±Cu mineralization, which is a part of the hydrothermal mineralization in the Blanice graben. Silver is bound to galena, sphalerite, tetrahedrite and silver minerals. The determination of the mineralization sequence was based on the research of Bernard et al. (1967), who made the sequence of mineralization at Stará Vožica. According to the study of minerals and their interrelationships, we can conclude that the localities are not significantly different from each other. Fluid inclusions were studied in quartz, sphalerite and Fe-dolmite. We can distinguish these type of inclusions: L+V, L+V+S, L₁+L₂+V and L. According to microthermometric data we can distinguish three chemical systems: H₂O-NaCl(±KCl-MgCl₂), H₂O-NaCl±CO₂(±KCl-MgCl₂) and H₂O-NaCl-CO₂(±KCl-MgCl₂)±CH₄.
Vedoucí práce: Marek Slobodník
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: fluidní inkluze; mikrotermometrie; fluid inclusions; Ratibořské Hory (Česko); Ratibořské Hory (Czechia); diplomové práce; master's theses