Polymetalická mineralizace historického revíru Ratibořských Hor - Ondrejičková, Monika (2016)
Práca sa zameriava na zostavenie postupnosti kryštalizácie minerálnych fáz a na stanovenie charakteru hydrotermálnych fluíd na ložisku Ratibořské Hory. Ide o Pb-Zn-Ag±Cu mineralizáciu, ktorá je súčasťou hydrotermálnej mineralizácie v blanickej brázde. Striebro je viazané na galenit, sfalerit, tetraedrit a strieborné minerály. Mineralizačná postupnosť bola stanovená na základe postupnosti Bernarda et al. (1967), ktorý ju zostavil pre Starú Vožicu. Na základe štúdia minerálov a ich vzájomných vzťahov je možné povedať, že sa lokality od seba výrazne neodlišujú. Fluidné inklúzie boli študované v kremeni, sfalerite a Fe-dolomite, kde je možné pozorovať uzavreniny typu L+V, L+V+S, L₁+L₂+V a L. Na základe mikrotermometrických dát je tiež možné vyčleniť nasledujúce chemické systémy: H2O-NaCl(±KCl-MgCl2), H2O-NaCl±CO₂(±KCl-MgCl₂) a H₂O-NaCl-CO₂(±KCl-MgCl₂)±CH₄. Teploty hydrotermálnych fluíd sú najvyššie v kýzovej mineralizačnej perióde, kde dosahujú až 338 °C.