Electronic Structure of the High-Tc Cuprate Superconductors - Vašátko, Jiří (2016)
V této disertační práci se věnujeme třem problémům z oblasti elektronové struktury kuprátových vysokoteplotních supravodičů. Zaprvé, vliv příměsí Zn a Ni na pseudogap poddopovaných kuprátových supravodičů studujeme pomocí exaktní diagonalizace efektivních hamiltoniánů analogických známému t-J hamiltoniánu, popisujících nízkoenergiové elektronové excitace roviny CuO₂ s některými ionty mědi nahrazenými ionty Zn nebo Ni.Naše výsledky objasňují trendy pozorované v datech infračervené vodivosti zinkem nebo niklem dopovaných krystalů (Sm,Nd)Ba₂Cu₃O₇₋ₓ a podporují hypotézu, že pseudogap je způsobený silnými spinovými korelacemi. Zadruhé, analyzujeme vzorec, který bývá často využíván pro popis odezvy na infračervené záření polarizované kolmo na roviny CuO₂ provázaného elektron-fononového systému v kuprátových supravodičích obsahujících dvě roviny CuO₂ v primitivní buňce. Tento vzorec byl původně odvozen na úrovni fenomenologického vrstevnatého modelu a významně napomáhá porozumění.