Redoxní podmínky biooxidace pyritu - Turis, Juraj (2016)
Táto práca sa zaoberá bakteriálnou oxidáciou pyritu, konkrétne sledovaním vývoja redoxného potenciálu a relatívnej expresie génov citlivých na zmeny redoxného potenciálu. Z experimentálne zistených výsledkov sa zistilo, že priebeh redoxného potenciálu je počas biooxidácie pyritu konštantný. Predpokladaným dôvodom je komplexácia železitých iónov s reaktantami v roztoku. Toto zistenie môže byť prínosné k lepšiemu pochopeniu mechanizmu biooxidácie pyritu. Pokles redoxného potenciálu a nárast koncentrácie Fe2+ mal za následok zvýšenie relatívnej expresie génov. Tento výsledok je ale nutné potvrdiť opakovaním pokusu.