Koevoluce echolokačních signálů u netopýrů a antipredačního chování u motýlů - Kotúč, Michal (2016)
Studium akustických schopností nočních můr vztahujících se na predační taktiky netopýrů nabízí zajímavé poznatky v souvislosti s úzce spjatou a příkladnou koevolucí těchhle živočichů, protože je dobře definovaná a omezená na sluch. Netopýři loví pomocí echolokace a některé můry jsou schopné odposlouchávání a dokáží odpovědět určitou formou obrany. Zatím nejúspěšnější je odpověď formou ultrazvukových kliků, která má mnohé funkce, např. zmatení netopýra. Můry zašli ještě dále - začali sluchové orgány používat na intraspecifickou komunikaci, čímž vytvořili rozsáhlou diversitu behaviorálních a komunikačních charakteristik. Cílem rešeršní části práce bylo z literatury zjistit fyziologické a anatomické vlastnosti sluchových a zvuk-produkujících orgánů můr, popsat je a mezidruhově porovnat jejich vlastnosti se zaměřením na predaci netopýrů.