Heterologní exprese kryptogeinu K13V a testování jeho biologické aktivity - Pětroš, Vojtěch (2016)
Kryptogein je malý protein patřící do skupiny elicitinů, sekretovaný oomycetou Phytophora cryptogea, který vyvolává obrannou reakci a rezistenci u celé řady rostlinných druhů. V rámci bakalářské práce byla exprimována mutantní varianta kryptogeinu K13V, u které došlo k záměně lysinu za valin na 13. pozici. Tato aminokyselinová záměna narušuje vlastnosti hydorfóbní kavity proteinu, kterou protein využívá k transportu sterolů a mastných kyselin. Exprese probíhala v expresním systému kvasinky Pichia pastoris, která je schopna eukaryotní exprese a správného složení proteinu. Po aplikaci mutantní varianty do rostlin tabáku se sledovaly tři hlavní faktory, a to akumulace transkriptů genů PR proteinů, míra buněčné nekrózy a schopnost přenosu sterolů, jako indikátorů biologické aktivity proteinu. Varianta K13V měla oproti kryptogeinu, silně omezenou schopnost přenášet steroly mezi membránami a indukovat nekrózu při aplikaci přes petiolu. Na druhé straně indukce nekrózy po přímé infiltrace do