Analýza DNA reparačních procesů u A.thaliana - Machelová, Adéla; Dvořáčková, Martina, 1980-; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá opravnými mechanismy DNA u rostliny Arabidopsis thaliana. Teoretická část práce shrnuje poznatky o jednotlivých typech reparačních drah včetně jejich mechanismů, zapojených proteinů a signalizačních kináz. V rámci praktické části byla provedena optimalizace detekce ohnisek fosforylovaných histonů γH2A.X pomocí specifické protilátky. Ohniska těchto fosforylovaných histonů jsou indukována poškozením DNA a je na ně napojena dráha signalizace přes kinázy ATM a ATR. K detekci byly použity mutantní rostliny fas2rad51b, obsahující zvýšené množství DNA poškození a postrádající jeden zXproteinů opravných drah, RAD51B. Dále byly pozorovány genomové/chromozomové aberace v anafázi, tzv. anafázní mosty, u mutantů atm2fas1, spojené s přítomností mutace v kináze ATM. Bylo zjištěno, že došlo k reverzi fenotypu fas na původní nemutantní fenotyp v důsledku nepřítomnosti reparační kinázy ATM.
This thesis is focused on DNA repair mechanisms in model plants Arabidopsis thaliana. The theoretical part summarizes information about the various types of DNA repair pathways, including their mechanisms, involved proteins as well as signaling kinases. In the practical part detection of phosphorylated histone γH2A.X using a specific antibody was optimized. Accumulated foci of phosphorylated H2A.X histone are induced by DNA damage and further mediate ATM and ATR signalling. Fas2rad51b mutant plants containing increased level of DNA damage and lacking one of the repair proteins RAD51B were used. In addition genome/chromosome aberrations called anaphase bridges were analysed in atm2fas1. These mutants associated with the presence of mutations in the kinase ATM. The reversion of fas phenotype to original one due to absence of reparation kinase ATM has been discovered.
Vedoucí práce: Martina Dvořáčková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: anafáze; DNA (nukleová kyselina); kinázy; deoxyribonucleic acid; kinases; Anaphase; bakalářské práce; bachelor's theses