Analýza DNA reparačních procesů u A.thaliana - Machelová, Adéla (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá opravnými mechanismy DNA u rostliny Arabidopsis thaliana. Teoretická část práce shrnuje poznatky o jednotlivých typech reparačních drah včetně jejich mechanismů, zapojených proteinů a signalizačních kináz. V rámci praktické části byla provedena optimalizace detekce ohnisek fosforylovaných histonů γH2A.X pomocí specifické protilátky. Ohniska těchto fosforylovaných histonů jsou indukována poškozením DNA a je na ně napojena dráha signalizace přes kinázy ATM a ATR. K detekci byly použity mutantní rostliny fas2rad51b, obsahující zvýšené množství DNA poškození a postrádající jeden zXproteinů opravných drah, RAD51B. Dále byly pozorovány genomové/chromozomové aberace v anafázi, tzv. anafázní mosty, u mutantů atm2fas1, spojené s přítomností mutace v kináze ATM. Bylo zjištěno, že došlo k reverzi fenotypu fas na původní nemutantní fenotyp v důsledku nepřítomnosti reparační kinázy ATM.