Průtočný enzymový biosensor - Skalka, Marek (2016)
V teoretické části bakalářské práce jsou popsány základní informace o biosenzorech a způsobu imobilizace enzymu. Dále je krátce pojednáno o jednotlivých enzymech a analytech, se kterými se pracuje v experimentální části. Součástí teoretické části je také přehled nových trendů v oblasti biosenzorů za posledních pět let. Experimentální část se zabývá vývojem čtyřkanálového biosenzoru s imobilizovanými enzymy glutamátdehydrogenasa, glukosaoxidasa a laktátoxidasa. Tomu předcházela práce s jednokanálovými biosenzory. V obou případech bylo pro testování senzorů použito průtočné uspořádání. Pro měření obsahu kyseliny glutamové byla použita varianta, ve které se přidává enzym do roztoku vzorku, neboť se glutamátdehydrogenasu nepodařilo imobilizovat na elektrodu. Takto sestrojený biosenzor byl následně použit pro měření vzorků získaných kultivací kardiomyocytů. Měření ukázalo, že během kultivace obsah kyseliny glutamové a laktátu mírně narůstal. Malý nárůst byl zaznamenán i v případě glukózy.