Kinetický mechanismus ancestrální halogenalkandehalogenasy - Toul, Martin (2016)
Halogenalkandehalogenasy jsou enzymy katalyzující konverzi halogenovaných látek na odpovídající alkoholy hydrolytickým štěpením. Oproti tomu luciferasy katalyzují oxidaci substrátu (tzv. luciferinu) za současné produkce světla (tzv. bioluminiscence). Náplní bakalářské práce je teoretické seznámení s oběma typy zmíněných aktivit (dehalogenasová a luciferasová), ale i s principy tranzitní (prestacionární) kinetiky. Uvedených znalostí bylo následně využito k prvotní charakterizaci kinetického mechanismu dehalogenasové reakce ancestrální halogenalkandehalogenasy. Získané výsledky jsou jedním z prvních kroků k detailnímu pochopení katalytického mechanismu duální aktivity zrekonstruovaného předka.