Signalizace pomocí toll-like receptorů - Plšková, Barbora; Švihálková Šindlerová, Lenka, 1976-; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2016)
Toll-like receptory jsou transmembránové glykoproteiny typu I, které jsou schopné rozpoznávat typické molekulární vzory asociované~s~patogeny nebo molekulární vzory poškozených vlastních tkání organismu spojené se vznikem nebezpečí. Svou charakteristikou spadají do mechanismů nespecifické imunity, nicméně podporují i rozvoj specifické imunitní odpovědi. Této vlastnosti lze využít i při studiu různých onemocnění a jejich léčbě. Tato bakalářská práce se zabývá popisem toll-like receptorů a jejich signálních drah v návaznosti na fyziologické či patofyziologické stavy organismu. Kromě literární rešerše obsahuje práce také popis testování aktivity jednotlivých receptorů prostřednictvím specifických ligandů.
Toll-like receptors are transmembrane glycoproteins type I, which are able to recognize pathogen associated molecular patterns or dangerous associated molecular patterns. According to their characteristics they belong to mechanisms of innate immunity though they promote progress of adaptive immune response as well. This can be used in further studies of various diseases and therapies. This thesis is focused on description of Toll-like receptors and their signalling pathways in a relation with physiological and pathophysiological states of organism. Besides literature search, this thesis includes also description of activation testing of individual receptors by specific ligands.
Vedoucí práce: Lenka Švihálková Šindlerová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: imunita (lékařství); signály; toll-like receptory; immunity; signals; toll-like receptors; bakalářské práce; bachelor's theses