Signalizace pomocí toll-like receptorů - Plšková, Barbora (2016)
Toll-like receptory jsou transmembránové glykoproteiny typu I, které jsou schopné rozpoznávat typické molekulární vzory asociované~s~patogeny nebo molekulární vzory poškozených vlastních tkání organismu spojené se vznikem nebezpečí. Svou charakteristikou spadají do mechanismů nespecifické imunity, nicméně podporují i rozvoj specifické imunitní odpovědi. Této vlastnosti lze využít i při studiu různých onemocnění a jejich léčbě. Tato bakalářská práce se zabývá popisem toll-like receptorů a jejich signálních drah v návaznosti na fyziologické či patofyziologické stavy organismu. Kromě literární rešerše obsahuje práce také popis testování aktivity jednotlivých receptorů prostřednictvím specifických ligandů.