Bakteriální nálezy u pacientů s cystickou fibrózou - Kincová, Veronika; Ševčíková, Alena; Masarykova univerzita. Katedra laboratorních metod (2016)
Cystická fibróza je autosomálně recesivní genetické onemocnění způsobené mutací genu, který kóduje transmembránový protein CFTR. Postihuje zejména dýchací systém, kde se projevuje produkcí neobvyklého hlenu. Takto postižené plíce jsou živnou půdou patogenních mikroorganismů, významně se podílejících na prognóze pacienta. V první dekádě života pacienta se vyskytují hlavně bakterie Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis a Staphylococcus aureus. Naopak bakterie Pseudomonas aeruginosa a Burkholderia cepacia mají větší záchyt až po dvacátém roce života pacienta a patří mezi bakterie způsobující závažné chronické záněty a infekce. Tato bakalářská práce shrnuje dosavadní poznatky o cystické fibróze a může tak být přínosným zdrojem informací nejen pro pacienty s cystickou fibrózou, ale i širokou veřejnost. Dále může být použita lékaři, jako časová osa nálezů a v neposlední řadě může sloužit jako pomůcka pro další výzkum v oblasti bakteriologických nálezů u pacientů s cystickou fibrózou.
Cystic fibrosis is an autosomal recessive genetic disease caused by mutation of a gene which encodes a transmembrane protein CFTR. Mainly affects the respiratory system where manifests itself by abnormal mucus production. Lungs affected like this are a breeding ground for pathogenic microorganisms, significantly contributing to the prognosis of the patient. In the first decade of the patient’s life mainly occur Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, and Staphylococcus aureus. The other way around, Pseudomonas aeruginosa and Burkholderia cepacia have considerable detection after twenty years of the patient life and pertain to the bacteria causing severe chronic inflammation and infection. This work summarizes existing knowledge about cystic fibrosis and therefore may be a seminal source of information not only for patients with cystic fibrosis, but also for the general public. Furthermore, it can be used by doctors as a bacteriology timeline and last bu
Vedoucí práce: Alena Ševčíková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2016
Keywords: Burkholderia cepacia; cystická fibróza; Haemophilus influenzae; Moraxella catarrhalis; Pseudomonas aeruginosa; Staphylococcus aureus; Streptococcus pneumoniae; Cystic Fibrosis; bakalářské práce; bachelor's theses