Bakteriální nálezy u pacientů s cystickou fibrózou - Kincová, Veronika (2016)
Cystická fibróza je autosomálně recesivní genetické onemocnění způsobené mutací genu, který kóduje transmembránový protein CFTR. Postihuje zejména dýchací systém, kde se projevuje produkcí neobvyklého hlenu. Takto postižené plíce jsou živnou půdou patogenních mikroorganismů, významně se podílejících na prognóze pacienta. V první dekádě života pacienta se vyskytují hlavně bakterie Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis a Staphylococcus aureus. Naopak bakterie Pseudomonas aeruginosa a Burkholderia cepacia mají větší záchyt až po dvacátém roce života pacienta a patří mezi bakterie způsobující závažné chronické záněty a infekce. Tato bakalářská práce shrnuje dosavadní poznatky o cystické fibróze a může tak být přínosným zdrojem informací nejen pro pacienty s cystickou fibrózou, ale i širokou veřejnost. Dále může být použita lékaři, jako časová osa nálezů a v neposlední řadě může sloužit jako pomůcka pro další výzkum v oblasti bakteriologických nálezů u pacientů s cystickou fibrózou.