Automatizace v pacientských imunohematologických laboratořích - Vodičková, Marta (2016)
Automatizace přináší do imunohematologických laboratoří spoustu výhod v podobě vyšší kvality a rychlosti vyšetření, standardizace metod, zvýšení bezpečnosti pro pacienta a bezpečnost pro zdravotnický personál při práci s infekčním materiálem. Teoretická část se zabývá pojmy antigen, protilátka a popisuje techniky, kterými je lze prokázat. Dále je popsáno spektrum imunohematologických vyšetření, obecné pojmy o automatizaci a přehled imunohematologických analyzátorů rozdělených dle nabízejících firem. Praktická část se zabývá zkušebními provozy čtyř imunohematologických analyzátorů provedených na Transfuzním oddělení Fakultní nemocnice Olomouc (TO FNOL). V závěrečné části jsou popsány možnosti výběru nejvhodnějšího imunohematologického analyzátoru na TO FNOL a jak optimalizovat postup při výběru imunohematologického analyzátoru.