Význam stanovení myoglobinu u pacientů se závažným poraněním - Šnejdrlová, Ludmila (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá významem stanovení myoglobinu u pacientů se závažným poraněním. U těchto pacientů bývá častou komplikací akutní poškození nebo selhání ledvin z důvodu vysokých a pro ledviny toxických koncentrací myoglobinu. Byla provedena literární rešerše poznatků o myoglobinu, jeho struktuře a funkci v organismu, zmíněna je jeho role jako kardiálního markeru. Teoretická část této práce zahrnuje rešerši poznatků týkajících se rhabdomyolýzy a crush syndromu, které jsou hlavními příčinami vysokých koncentrací myoglobinu u pacientů se závažným poraněním. V praktické části této práce bylo sumárně a statisticky vyhodnoceno využívání myoglobinu ve FN Brno na vybraném souboru pacientů, včetně jeho korelace s CK a srdečním troponinem T. Ukázalo se, že mezi stanovením myoglobinu a CK existuje korelační závislost. S troponinem T koreluje myoglobin v případech, kdy původcem jeho koncentrace myokard. Při analýze diagnóz se potvrdilo, že nejčastěji je myoglobin ve FN Brno ordinován u osob s diagnózou poranění (30%).