Problematika atrofických stěrů v gynekologické cytologii - Carbolová, Alena (2016)
Teoretická část bakalářské práce se zabývá normálními i abnormálními cytologickými nálezy na děložním čípku a popisuje obrazy v jednotlivých fyziologických obdobích života ženy.Cílem praktické části bylo zjistit přítomnost atypií dlaždicového epitelu na povrchu děložního hrdla ve sledovaných skupinách žen, nacházejících se v klimakteriu a menopauze. Výsledky cytologických nálezů ASC-US a ASC-H jsou prezentovány v tabulkách a grafech, následně porovnány s výsledky testu HPV APTIMA Assay a estrogenového testu, pokud byl proveden. Analýza prokázala, že AHPV test je v moderní gynekologické cytodiagnostice vhodným a žádoucím doplňujícím vyšetřením, které ovlivňuje další terapii.