Hledání příčin selhání kultivace periferní krve v souboru pacientů z Laboratoře klinické cytogenetiky OLG FN Brno. Analýza dostupných dat, formulace hypotéz - Kluková, Hana (2016)
Cytogenetická vyšetření patří k základním metodám klinické genetiky. I přes značný rozvoj moderních metod molekulární genetiky jsou nepostradatelné při stanovení karyotypu a vyšetření vrozených chromosomových aberací, které se často podílí na vzniku vývojových vad, mentálních poruch nebo v dnešní době značně rozšířené problematice neplodnosti v páru. Stále častěji nachází uplatnění také v posouzení mutagenních účinků některých chemických látek na organismus u osob z rizikových pracovišť. Kultivace periferní krve je základním bodem cytogenetického vyšetření. Můžeme říci, že správný průběh kultivace určuje úspěšný průběh celého vyšetření. Cílem bakalářské práce bylo analyzovat dostupná data o provedených vyšetřeních, zejména u pacientů s neúspěšnou kultivací periferní krve a pokusit se vytipovat kritická místa, která by mohla mít vliv na průběh kultivace. Předpokládanými faktory byly věk pacienta, probíhající léčba a osobní anamnéza. Zejména přítomnost vrozených chromosomových aberací.