Biooxidace arsenopyritu u bakterie Acidithiobacillus ferrooxidans - Gajdošík, Martin (2016)
Tato bakalářská práce shrnuje poznatky o rozpouštění sulfidických rud s důrazem na biooxidaci arsenopyritu. Zároveň se věnuje metabolismu a toleranci k arsenu u bakterie Acidithiobacillus ferrooxidans a separačním metodám, které se využívají pro stanovení sloučenin arsenu a síry s důrazem na kapalinovou chromatografii a hmotnostní spektrometrii. V experimentální části byla optimalizována metoda pro stanovení arsenitanu a arseničnanu ESI-MS detekcí. Tato metoda byla následně společně s již optimalizovanou metodou IPC-MS využita pro stanovení sloučenin arsenu a síry v průběhu bakteriální a chemické oxidace arsenopyritu.