Sledování hladin isoflavonoidů v jogurtech v závislosti na době zrání - Al Tukmachi, Dagmar (2016)
V této bakalářské práci studujeme závislost koncentrace isoflavonoidů na době zrání jogurtu. Isoflavony jsou látky rostlinného původu, strukturně podobné 17-β-estradiolu, s pozitivními účinky na zdraví. Teoretická část je věnována fytoestrogenům, mezi něž se isoflavony řadí. Dále pak samotným isoflavonoidům, jejich zástupcům, výskytu, biosyntéze, metabolismu a také jejich účinkům na lidské zdraví. Praktická část se zaměřuje na srovnání koncentrace jednotlivých zástupců isoflavonoidů včetně metabolitu daidzeinu equolu, v čerstvých a měsíc zrajících jogurtech pomocí HPLC/MS-TOF analýzy.