Vyhledávání a izolace lektinů z klíštěte - Melicherová, Natália (2016)
Tato bakalářská práce se věnuje detekci a izolaci potenciálních klíštěcích lektinů specificky vázajících kyselinu sialovou, které mohou být zodpovědné za vazbu na glykoproteiny hostitele. V laboratoři připravený afinitní sorbent s imobilizovanou kyselinou sialovou a komerční sorbent s imobilizovaným fetuinem byly použity na vyhledávání potenciálních lektinů z klíšťat. Tyto lektiny byly detekovány v celkovém lyzátu klíštěte Ixodes ricinus pomocí vsádkové metody, která byla zvolena jakožto jednoduchá a rychlá afinitní metoda. Podařilo se identifikovat několik proteinů s afinitou ke kyseline sialové a zároveň byly detekované další potenciální lektiny, u kterých je v budoucnosti nutná sekvenace de novo za účelem identifikace.