Analýza genů kódujících lytické enzymy účinné proti koaguláza negativním stafylokokovým kmenům - Švancárová, Adela (2016)
Význam koaguláza- negatívnych stafylokokov (KNS) bol po dlhý čas zatienený jedným z najnebezpečnejších patogénov, akým je S. aureus. Avšak v súčasnosti patria KNS medzi pôvodcov rôznych nozokomiálnych infekcii, ktoré sú spojené s tvorbou biofilmu na umelých telových náhradách alebo nástrojoch. Spôsobujú tiež infekcie u imunosuprimovaných pacientov a niektoré sú schopné spôsobiť infekcie aj u zdravých jedincov. Nádejou pri liečbe takýchto infekcií je enzýmová terapia, ktorá využíva antimikrobiálnu a enzymatickú aktivitu určitých proteínov. Vzhľadom na to, že väčšina antimikrobiálnych enzýmov proti S. aureus je zameraná na štiepenie glycínového mostíku peptidoglykánu, prirodzene sa vyskytujúce varianty so serínom alebo alanínom spôsobujú rezistenciu voči týmto enzýmom