Analýza proteinových interakcí SMC a Nse podjednotek - Nociar, Matej (2016)
Proteinový komplex Smc5/6 (Structural Maintenance of Chromosomes) je potřebný při udržování stability chromatinu. Je tvořen dimerem Smc5-Smc6 a podjednotkami Nse1-6. Má nejspíše kruhovou strukturu, která je uzavřena podjednotkou Nse4, zvanou kleisin. Pro funkci komplexu je esenciální topologická vazba s chromatinovým vláknem, avšak mechanismus zavedení a uvolnění tohoto komplexu na vlákno zatím není znám. Interakční rozhraní mezi Smc6/Nse4 a Smc5/Nse4 mohou být důležitým prvkem při zavádění a uvolňování komplexu z DNA. Bylo prokázáno, že Nse3 má roli při uzavíraní komplexu spolu s kleisinem Nse4. Dosavadní poznatky jsme použili na podrobnější studium interakce mezi Smc6/Nse3 a Smc6/Nse4, kterou se zabýváme v první části práce. V části druhé jsme pomocí mutací testovali interakci mezi Smc5/Nse4. Podařilo se nám identifikovat aminokyseliny na Smc6, které jsou specifické pro vazby Smc6/Nse3, Smc6/Nse4 a aminokyseliny na Smc5, jejichž mutace na alanin zruší vazbu Smc5/Nse4.