Asimilace síry mikroorganismy - Kovácsová, Silvia; Kučera, Igor, 1955-; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2016)
Táto bakalárska práca sa zaoberá schopnosťou mikroorganizmov asimilovať síru z rôznych sírnych zdrojov. Popísané sú mechanizmy asimilácie síry z anorganických i organických zlúčenín za účasti špecifických enzýmov a ich regulačných systémov. V praktickej časti bakalárskej práce sú vyhodnotené rastové krivky aeróbnej kultivácie kmeňa Paracoccus denitrificans 1222 na minerálnom médiu s prídavkami rôznych sírnych substrátov. Preukázané boli dobré rastové schopnosti baktérie na médiu s obsahom sulfonátov, tetrationanu alebo síranu ako jediných zdrojov síry.
This bachelor thesis focuses on the capability of microorganisms to assimilate sulfur from various sulfur sources. Described are the mechanisms of sulfur assimilation from inorganic and organic compounds, including the specific enzymes and their regulation systems. In the experimental part, an analysis was performed on the aerobic growth curves of the Paracoccus denitrificans 1222 strain on a mineral medium with various sulfur substrates added. The strain was shown to grow on media containing sulfonates, tetrathionate or sulfate as sole sulfur sources.
Vedoucí práce: Igor Kučera
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: ABC transportéry; oxidační stres; Paracoccus denitrificans; síra; sulphur; ATP-Binding Cassette Transporters; Oxidative Stress; Paracoccus denitrificans; bakalářské práce; bachelor's theses