Ověřování citlivosti A.thaliana k inhibitorům reparačních drah a činidlům indukujícím opravy DNA - Ihradská, Veronika; Dvořáčková, Martina, 1980-; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2016)
Tato práce shrnuje poznatky o struktuře a funkci proteinového komplexu CAF1 (Chromatin assembly factor 1, tj. Faktor sestavující chromatin 1), funkci telomer a rDNA. V další části jsou to poznatky o různých inhibitorů, které potenciálně zvyšují poškození DNA nebo ovlivňují transkripci 45S rDNA. Praktická část se zaměřuje na pozorování fenotypových změn přirozeného typu rostlin a mutovaných rostlin po ošetření inhibitory, které inhibují 45S rDNA transkripci a činidel poškozujících DNA, a určení hladiny exprese 45S rDNA v těchto ošetřených rostlinách.
This work summarizes the knowledge about the structure and function of the protein complex CAF1 (Chromatin assembly factor 1), the function of telomeres and rDNA. In the next part various inhibitors that potentially increase DNA damage or affect transcription 45S rDNA. The practical part is focused on observation of the phenotypic changes in wild-type and mutant plants after treatment with inhibitors of 45SrDNA transcription and DNA damaging reagents. In treated plants the 45S rDNA expression level is evaluated.
Vedoucí práce: Martina Dvořáčková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: daktinomycin; huseníček rolní; kofein; ribozomální DNA; Arabidopsis thaliana; caffeine; Dactinomycin; DNA, Ribosomal; bakalářské práce; bachelor's theses