Hypomethylace rostlinného genomu a stabilita telomer - Konečná, Klára (2016)
Bakalářská práce shrnuje poznatky o epigenetických modifikacích, především methylaci DNA. Dále zde byly popsány inhibitory methylace DNA, jako jsou azacytidin, zebularin či dihydroxypropyl adenin. Poslední oddíl teoretické části se zaměřuje na informace o telomerách a jejich epigenetických regulacích. Byly popsány intersticiální telomerové sekvence, které komplikují interpretaci analýz pravých telomer. V experimentální části bylo sledováno spolupůsobení dvou odlišných jevů, působení hypomethylační drogy - zebularinu a kultivace A. thaliana v kalusové kultuře na fenotypový projev a délku telomer.