Návrh a optimalizace mikrofluidního čipu pro studium chování buněk za průtokových podmínek - Černík, Marek (2016)
Mikrofluidika je oblast fyziky zabývající se charakteristikami a manipulací kapalin v rozměrech pod jeden milimetr. Mikrofluidní přístup nalézá uplatnění v řadě aplikací, jednou z nich je výzkum cévního systému. Tato práce byla zaměřena na přípravu jednoduchého cévního modelu, který představuje polydimethylsiloxanový (PDMS) čip, jehož kanálky jsou osazeny endoteliálními buňkami. Pro kanálky v čipu byl z důvodu fyziologické relevance zvolen kruhový průřez. Vzhledem k tomu, že nativní PDMS byl silně hydrofobní a neumožňoval adhezi buněk, byla testována řada povrchových modifikací: oxidace směsí kyseliny sírové a peroxidu vodíku (tzv. Piraňa solution), silanizace a oxidace plazmou. Úspěšnost povrchových modifikací byla kvantifikována pomocí měření úhlu smáčení. Jako nejúspěšnější se ukázala povrchová modifikace plazmou. Pomocí plazmy byl poté modifikován vnitřní povrch kanálků čipu. Na takto ošetřeném čipu bylo sledováno chování endoteliálních buněk.