Změny struktury populace blešivce potočního (Gammarus fossarum) po vyschnutí toku - Dostálová, Alena (2016)
Globální změna klimatu mění charakter průtoků zvláště na malých tocích, a pravděpodobně souvisí i s jejich častějším vysycháním, které ovlivňuje populace vodních organismů. Jedním ze silně ovlivněných druhů je Gammarus fossarum, který obývá velkou část toků České republiky. V této práci jsem porovnala populace z 5 párů permanentních a vysychavých lokalit s podobnými charakteristikami, abych zjistila, jakým způsobem se blešivci s vyschnutím vyrovnávají. Populace blešivců na vysychavých lokalitách měly po znovuzaplavení nižší abundance, převažovali zde samci nad samicemi a bylo zde méně juvenilů než na permanentních lokalitách. Mezi všemi porovnávanými páry lokalit (vysychavá/nevysychavá) byly signifikantní rozdíly ve velikostním složení populací.