Vliv kompetice na behaviorální termoregulaci - Winterová, Barbora (2016)
Řada druhů ektotermů si udržuje svou tělesnou teplotu v užším rozpětí než teploty prostředí pomocí termoregulačního chování. Přesnost a účinnost behaviorální termoregulace je ovlivněna nejenom teplotním prostředím, ale také interakcemi mezi jedinci stejných nebo různých druhů v rámci ekologického společenstva. Cílem této práce bylo testovat predikce vlivu sociálních interakcí na behaviorální termoregulaci u larev dvou druhů čolků, č. horského a č. obecného. Výsledky ukazují, že vliv mezidruhové interakce na přesnost a účinnost behaviorální termoregulace závisí na předchozí zkušenosti s mezidruhovou kompeticí. Modifikované termoregulační strategie mají potenciál zpětně ovlivňovat výsledek mezidruhové kompetice u tohoto systému.