Myšovití hlodavci Konga s důrazem na taxonomii rodu Praomys - Mizerovská, Daniela; Konečný, Adam; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2016)
Přestože hlodavci tvoří velmi významnou skupinu savců, stále patří k nejméně prozkoumaným obratlovcům. Tento stav je znatelný zejména v tropických oblastech, např. v centrální Africe. V posledních letech narůstá počet molekulárních studií, které pomáhají popsat diverzitu a taxonomii afrických myšovitých hlodavců, nicméně terénní práci nahradit nelze a proto je nutné přistupovat k průzkumu odlehlých neprobádaných území. Jedním z takových je Konžská republika v centrální Africe, na jejíž drobné hlodavce (zejména pak druhově bohatý rod Praomys) se zaměřuji ve své práci. Prezentuji shrnutí dosud publikovaných údajů o myšovitých (Muridae) Konžské republiky a okolních zemí a o všech známých druzích rodu Praomys (tj. 17 popsaných, dva dosud nepopsané - Praomys sp. A, Praomys sp. B; a jeden popsaný pouze v rámci disertační práce - P. kikwit).
Although the rodents form a very important group of mammals are still one of the least explored vertebrates. This situation is noticeable especially in tropical areas, for example in Central Africa. In recent years, a growing number of molecular studies which help describe the diversity and taxonomy of African murinae rodents, but cannot replace a field research and therefore it is necessary to approach the exploration of distant unexplored areas. One of these is the Republic of Congo in Central Africa, whose rodents (especially species-rich genus Praomys) I focus on in my work. I present a summary of published data on Muridae from the Republic of Congo and neighboring countries, and I focus on all known species of the Praomys genus (ie. 17 described species, two previously undescribed - Praomys sp. A Praomys sp. B and one described only in the context of the dissertation thesis - P. Kikwit).
Vedoucí práce: Adam Konečný
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: biodiverzita; hlodavci; myšovití; systematická zoologie; biodiversity; Muridae; rodents; systematic zoology; bakalářské práce; bachelor's theses