Myšovití hlodavci Konga s důrazem na taxonomii rodu Praomys - Mizerovská, Daniela (2016)
Přestože hlodavci tvoří velmi významnou skupinu savců, stále patří k nejméně prozkoumaným obratlovcům. Tento stav je znatelný zejména v tropických oblastech, např. v centrální Africe. V posledních letech narůstá počet molekulárních studií, které pomáhají popsat diverzitu a taxonomii afrických myšovitých hlodavců, nicméně terénní práci nahradit nelze a proto je nutné přistupovat k průzkumu odlehlých neprobádaných území. Jedním z takových je Konžská republika v centrální Africe, na jejíž drobné hlodavce (zejména pak druhově bohatý rod Praomys) se zaměřuji ve své práci. Prezentuji shrnutí dosud publikovaných údajů o myšovitých (Muridae) Konžské republiky a okolních zemí a o všech známých druzích rodu Praomys (tj. 17 popsaných, dva dosud nepopsané - Praomys sp. A, Praomys sp. B; a jeden popsaný pouze v rámci disertační práce - P. kikwit).