Diverzita a morfologická variabilita skáloskokanů (Petropedetes) střední Afriky - Ibolyová, Kateřina (2016)
Bakalářská práce se věnuje morfologické variabilitě rodu skáloskokan (Petropedetes), který je dnes řazen do samostatné čeledi Petropedetida rozšířené pouze v Africe. V úvodních kapitolách je rozebrán fylogenetický vztah rodu a jeho druhů k ostatním rodům z čeledi Petropedetidae a jak se v průběhu let měnilo taxonomické zařazení druhů, které v posledních letech prodělalo bouřlivý vývoj. Zmíněno je také rozšíření jak druhů rodu Petropedetes tak druhů, patřících do příbuzných rodů. Dále se práce zabývá ekologií žab rodu Petropedetes, která má značný vliv na morfologii druhů. Blíže jsou popsány morfologické zvláštnosti rodu, které spočívají zejména ve výrazném sexuálním dimorfismu. U samců se v období rozmnožování cyklicky zvýrazňují některé u žab poměrně neobvyklé znaky jako například kostěné bodce na palcích či tympanální papily.