Akustické defensivní strategie pavoukovců - Fikar, Ondřej; Pekár, Stano, 1970-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2016)
Teoretická část mé bakalářské práce shrnuje základní informace o akustickém obranném chování a zaměřuje se na stridulaci, a to konkrétně na roli stridulace v obranném chování. Stridulace se vyskytuje u mnoha živočichů, nejvíce v kmeni Členovců, hlavně pak v třídě hmyzu. Stridulace je forma akustické komunikace, ať už vnitrodruhové či mezidruhové, a byla zaznamenána i u několika druhů pavouků. V této části se zaměřuji na její obrannou roli. Praktická část se věnuje přímo experimentům s pavouky druhu Palpimanus gibbulus. Hlavním cílem pokusů byl zjistit, zda-li má stridulace roli v akustické obraně a zda-li může sloužit k odvrácení útoku většího predátora, a to konkrétně k tomuto účelu použitý druh pavouka Eusparassus dufouri.
The theoretical part of my thesis summarizes the basic informations about the acoustic defensive behavior and focuses on stridulation, especially on the role of stridulation in defensive behavior. Stridulation occurs in many animals, mostly in Arthropods, mainly in the class of insects. Stridulation is the form of acoustic communication, either intraspecific or interspecific and was identified as well in several spider species . In this section I focus on defensive role of stridulation. The practical part includes experiments with spider species Palpimanus gibbulus. The main aim of experiments was to determine if there's a role of stridulation in acoustic defense against larger predators, specifically for this purpose used spider species Eusparassus Dufouri.
Vedoucí práce: Stanislav Pekár
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: pavoukovci; arachnids; bakalářské práce; bachelor's theses