Brownfieldy jako součást strategie regionálního rozvoje na Boskovicku - Hebelka, David (2016)
Problematika nevyužívaných nebo částečně využívaných prostorů je jedno z aktuálních témat humánní geografie a konceptů regionálního rozvoje. V České republice je jejich vznik spojen s transformací ekonomiky po roce 1989, kdy při restrukturalizaci hospodářství docházelo k útlumu výroby především v primárním a sekundárním sektoru, a tím ke vzniku Brownfieldů. Tyto lokality mohou působit jako bariéra rozvoje, ale také jako potenciální příležitost pro regionální rozvoj. Cílem této práce je analyzovat stav brownfieldů na Boskovicku, identifikovat nejčastější bariéry rozvoje a zjistit zapojení aktérů veřejné správy a soukromé sféry do problematiky. Součástí práce je také vypracování tří případových studií vybraných lokalit v regionu na základě nashromážděných dat a provedených rozhovorů, přičemž budou použity kvantitativní i kvalitativní metody.