Diverzifikace činností zemědělských podniků v okrese Rychnov nad Kněžnou - Kaplan, Daniel (2016)
Tato práce řeší problematiku diverzifikace činností zemědělských podniků v okrese Rychnov nad Kněžnou. Diverzifikace je jedním z nástrojů pro udržení nebo vytvoření pracovních míst na venkově, zároveň také slouží ke zvýšení nebo udržení zisku podniku. Důsledkem úspěšné diverzifikace může být nárůst konkurenceschopnosti podniku nebo regionu a zvyšování kvality života na venkově. Cílem předkládané bakalářské práce je zmapovat současný stav zemědělství v okrese Rychnov nad Kněžnou s důrazem na vývoj diverzifikačních činností v regionu. K charakterizování zemědělských podmínek regionu byla použita různá statistická data. Vývoj diverzifikace v okrese byl analyzován na základě historických údajů, které byly následně doplněny o kvalitativní data z rozhovorů s představiteli vybraných podniků. Zemědělské podmínky v okrese nejsou zcela ideální. V regionu je výrazný vliv Orlických hor a Podorlické pahorkatiny, přičemž potencionálně nejúrodnější oblasti jsou zabrány lesy.