Vliv zrnitosti na sedimentárně-geologické vlastnosti glacifluviálních sedimentů: příkladová studie z lokality Kolnovice - Bušíková, Zuzana (2016)
Bakalárska práca sa zaoberá výskumom kvartérnych glacifluviálnych sedimentov na území pieskovne Kolnovice, ktorá predstavuje glacifluviálnu výplavovú plošinu. V teoretickej časti je opísané obdobie kvartéru, paleogeografia a stratigrafia kontinentálneho zaľadnenia a rozdelenie ľadovcových sedimentov. V ďalšej časti predložená práca podáva informácie o samotnej lokalite pieskovne, jej geomorfologické a geologické pomery. Podrobnejšie sa venuje petrologickému zloženiu sedimentov tejto lokality, ktorá je obohatená o ľadovcové souvky. Ďalej popisuje metodiku práce zahrňujúcu zrnitostnú a okruhliakovú analýzu. V rámci druhej menovanej ide o petrologický rozbor, tvarovú analýzu, analýzu zaoblenia a kovariančnú analýzu. Vo výsledkoch sú porovnávané jednotlivé provenienčné a petrologické skupiny v študovaných zrnitostných frakciách, kde bola zistená dominancia miestnych hornín.