Sukcese společenstva vodních bezobratlých ve stojatých vodách - Štauda, Martin (2016)
Nově vzniklá a periodicky zaplavovaná vodní tělesa hostí specifickou faunu vodních bezobratlých. Sukcese těchto společenstev závisí na charakteru zaplavené plochy, na kolonizačním potenciálu nejbližšího okolí i na schopnostech a ekologických nárocích jednotlivých osidlujících taxonů. Důležitou okolností je samozřejmě historie dané lokality, tedy zda jde o zcela novou vodní plochu nebo o plochu vzniklou opětovně. Specifickým biotopem jsou z tohoto pohledu periodické vody, u kterých je sukcese silně ovlivněna i „semennou bankou“ živočichů, kteří jsou na ně vázáni. Polní rozlivy v blízkosti aluvií větších řek jsou u nás jedinečným biotopem s řadou ochranářsky významných skupin živočichů, jako jsou např. velcí lupenonozí korýši. Bakalářská práce bude obsahovat rešerši na téma sukcese vodních bezobratlých po napuštění ve stojatých vodách a dále bude zaměřena na podrobné sledování této sukcese ve vybraných polních rozlivech na jižní Moravě.