Predátoři suchozemských plžů : míra predace a mezidruhová variabilita - Němec, Tomáš (2016)
Početná společenstva suchozemských plžů mohou sloužit jako snadno dostupný zdroj potravy pro predátory z mnoha živočišných skupin. V rešeršní části této bakalářské práce jsem detailně shrnul predátory suchozemských plžů. Na základě literárních dat víme, že mezi nejběžnější predátory plžů patří brouci, dvoukřídlý hmyz, pavoukovci, masožraví plži a někteří obratlovci. Na základě výsledků analýzy vzorků z devíti sledovaných lokalit tří různých typů stanovišť (stepi, lužní lesy a vlhké louky) bylo prokázáno vyšší zastoupení jedinců suchozemských plžů postižených predací na stepních lokalitách. Mnoho predátorů ovšem ulity nepoškozuje, a tudíž bude skutečná míra predace pravděpodobně vyšší, než bylo zjištěno. Lze předpokládat, že nejběžnějším predátorem na zkoumaných lokalitách byli brouci. Dále byla zaznamenána predace dvoukřídlým hmyzem a velmi vzácně také plži. V případech dominantní kořisti nebo specifického predátora se zdá být vliv predace na populaci daného druhu plže poměrně výrazný.