Kultivace kryptosporidií v podmínkach in vitro - Tůmová, Lenka (2016)
Žaludeční druh Cryptosporidium proliferans je jednobuněčný parazit patřící mezi Apicomplexa, jež se převážně vyskytuje u hlodavců, ale publikované jsou i případy výskytu u jiných zvířat. Zástupci rodu Cryptosporidium způsobují onemocnění gastrointestinálního traktu člověka i zvířat zvané kryptosporidióza, jež se ve většině případů obejde bez závažnějších problémů, ale u imunosuprimovaných jedinců mohou vyvolat závažné zdravotní problémy. Jsou známy případy rozsáhlých epidemií způsobených právě tímto parazitem. V současnosti, i navzdory rozsáhlému výzkumu v této oblasti, stále není dostupná účinná léčba. Vyvinutí vhodného modelu pro dlouhodobou kultivaci tohoto parazita by znatelně pomohlo k lepšímu porozumění hostitelsko-parazitických interakcí u kryptosporidií a následnému vývoji účinných léků.