Denní letargie u netopýrů - Wojnarová, Jana (2016)
V této bakalářské práci se věnuji problematice denního torporu u netopýrů a jeho variabilitě během aktivní části roku v závislosti na pohlaví, reprodukčním období a typu úkrytu. V krátkosti je probírán pojem heterotermie, termoneutrální zóna a rozdíly mezi hibernací a denní letargií. V praktické části jsem vytvořila termální profily několika druhů netopýrů koncem letního období. Grafy jsem poté mezi sebou porovnávala podle následujících parametrů: pohlaví, věk, druh, vliv habituace a opakovaná pozorování jedince. Cílem bylo zachytit možnou variabilitu v těchto skupinách. Výrazný je především vliv habituace na nepřirozené podmínky. Termální profily každého odchyceného jednotlivce se mezi sebou liší, habituovaná samice má průběh v obou dnech stejný.