Změny exprese signálních molekul imunitního systému v průběhu senescence - Pavlík, Matěj; Vinkler, Michal, 1983-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2016)
Stárnutí neboli senescence je přirozený proces, který můžeme sledovat na celé řadě organismů. V této bakalářské práci se věnuji senescenci obratlovců, především savců a ptáků, jejím příčinám, důsledkům a jevům, které jí doprovázejí. Imunitní systém je jeden ze systémů, který je senescencí ovlivněn nejvíce. Proces stárnutí imunitního systému se nazývá imunosenescence. Zaměřil jsem se na problematiku prozánětlivosti a protizánětlivosti, která je z velké míry řízena různou expresí rozpustných signálních molekul, cytokinů. Z lidských klinických studií a studií na laboratorních zvířatech vyplývá, že exprese cytokinů se s věkem zvyšuje. Zvýšení hladiny prozánětlivých cytokinů může vést k patologickým stavům a naopak zvýšená exprese protizánětlivých Th2 cytokinů vede ke zdravějšímu stárnutí.
Ageing, or senescence, is a natural process influencing many organisms. In this thesis I focus on senescence of vertebrates, especially mammals and birds, its causes, consequences and characteristic features. The immune system is one of the systems that is influenced the most. The process of ageing of the immune system is called immunosenescence. I describe the problematics of pro-inflammatory and anti-inflammatory ratio mediated mainly by expression of soluble signal molecules, i.e. cytokines. Human clinical studies and studies on laboratory animals provided proof of increased cytokine expression. Increased levels of pro-inflammatory cytokines can lead to pathological conditions and conversely higher expression of anti-inflammatory Th2 cytokines contributes to healthy ageing.
Vedoucí práce: Michal Vinkler
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: imunitní systém; signálové procesory; stárnutí; aging; immune system; signal processors; bakalářské práce; bachelor's theses