Příprava lektinu PSL2 z hrachu setého (Pisum sativum) - Vondrová, Helena (2016)
Tato diplomová práce je zaměřena na optimalizaci produkce a purifikace hypotetického lektinu PSL2 a na jeho následné strukturně - funkční studie. Lektiny jsou proteiny reverzibilně vázající sacharidy. Mimo jiné se vyznačují i tím, že jsou schopny aglutinovat erytrocyty. Vyskytují se napříč živočišnou, rostlinnou, houbovou a bakteriální říší, včetně prvoků. Díky rozsáhlému výskytu a variabilitě funkcí a vlastností mají lektiny široké využití. Na zisk zmíněného proteinu PSL2 byly využity různé kmeny bakteriálních buněk E. coli, které byly transformovány dvěma druhy DNA konstruktů. První konstrukt byl již dříve připraven v naší laboratoři. Obsahoval gen pro fúzní protein tioredoxín, který sloužil nejen jako protein napomáhající rozpustnosti cílového proteinu PSL2, ale zároveň i jako kotva, pomocí které byl tento rekombinantní protein purifikován. Druhý konstrukt byl navržen a připraven v rámci této práce. Obsahoval gen pro vysoce rozpustný NusA fúzní protein, který sloužil na posun produk