Analýza mikroRNA zapojených v regulaci glioblastomových kmenových buněk - Večeřa, Marek (2016)
Multiformní glioblastom (GBM) je nejčastější primární nádor mozku astrocytárního původu. Prognóza pacientů s tímto onemocněním je i přes maximálně možnou v současné době dostupnou konvenční terapii velmi nepříznivá. Důvodem je především časně se vyskytující relaps onemocnění, jehož často diskutovanou příčinou je přítomnost glioblastomových kmenových buněk (GSCs). Jedná se chemoradiorezistentní subpopulaci nádorových buněk s tumoriniciační kapacitou, jež se v mnoha ohledech podobá zdravým kmenovým buňkám (SCs). Byla u ní tedy zaznamenána exprese stejných markerů kmenovosti a aktivita specifických signálních drah jako je tomu právě u SCs. Jedněmi z klíčových molekul ovlivňujícími celou řadu buněčných procesů včetně udržování kmenového fenotypu jsou mikroRNA (miRNA). Tyto krátké endogenně se exprimující nekódující RNA posttranskripčně regulují genovou expresi a jsou tedy významně zapojeny do regulace mnoha signálních drah nevyjímaje signalizace spojené právě s biologií GSCs. Detailnější s